توهم یا توطئه؟

اقدامات خصمانه دولت آمریکا علیه ملت ایران توهم توطئه است یا توطئه؟

توهم یا توطئه؟

اقدامات خصمانه دولت آمریکا علیه ملت ایران توهم توطئه است یا توطئه؟

یکی از مسائل اصلی ما در زندگی این است که باید واقعیت‌ها را ببینیم. وقتی موضوعی واقعیت است، بنابر این حماقت است بر واقعیت چشم بپوشیم.

با کمال شگفتی برخی پرداختن به موضوع دشمن و رفتارشناسی دشمنان یا رقبا یا دخالت دادن آنان در تحلیل سیاسی یا تاریخی و برجسته کردن نقش آنان را کاری ناپسند جلوه می­‌دهند. بعد از انقلاب اسلامی و تشکیل جمهوری اسلامی، آن را با عنوان «نظریه توطئه یا توهم توطئه» تئوریزه کرده­‌اند. هر چند جسته و گریخته و به ندرت حضور دشمن در امر سیاسی را می­‌پذیرند با این همه بُعد نفی و سلبی موضوع آنچنان غلبه دارد و کاربرد نظریه توهم توطئه در عمل و ارائه مصادیق از سوی اشاعه­‌دهندگان به نحوی پیش رفته است که به محض اشاره سیاستمداران عالی­‌رتبه جمهوری اسلامی به نقش دشمن، بی­درنگ، شروع به حمله و کوبیدن می­‌کنند و آن سبک تحلیل سیاسی را مبتنی بر نظریه توطئه می­‌دانند.

به نظر آنان،سیاستمداران ایرانی نمی­‌توانندبدون توسل به نظریه توهم توطئه تحلیل سیاسی انجام دهند از نظر آنان واژه‌های دشمن، استکبار جهانی و ... جزو محرمات است و کاربرد آنها در تحلیل سیاسی حرام و جزو مقولات تابویی است.

پیوندها

توهم یا توطئه؟ 3

 برخلاف ادعای مقامات آمریکایی، ساقط کردن هواپیمای مسافربری جمهوری اسلامی و کشتار سرنشینان غیرنظامی آن، یک حادثه اشتباهی نبوده است. آمریکایی‌ها در این جنایت مرتکب هیچ اشتباهی نشدند. حادثه کاملاً عمدی و متناسب با نقشه‌های آنان بوده است.

مسیر هوایی بندرعباس ـ دوبی در حدود 30 دقیقه زمان می‌برد. این مسیر به سه قسمت تقریباً مساوی برای اوج گیری، پرواز خطی و نزول ارتفاع، تقسیم می‌شود. با توجه به این که هواپیما در دقایق اولیه پرواز مورد اصابت قرار گرفته بود، در حالت اوج‌گیری به سر می‌برد. این هواپیما در دالان هوایی آمبر 59 که در حقیقت کوتاه ترین مسیر میان بندرعباس ـ دوبی است، پرواز می‌کرد. مسیر انتخاب شده در یک هفته قبل از حادثه، حدود 180 پرواز به خود دیده بود. از این‌رو می‌توان دالان هوایی آمبر 59 را مسیری پرتراکم و آزموده شده تلقی کرد. یکی دیگر از محققین غربی، در مقاله تحلیل حقوقی از عملکرد آمریکا در آخرین سال جنگ تحمیلی با اشاره به اینکه برخلاف ادعای مقامات آمریکایی، ناو آمریکایی حمله‌کننده در آب‌های ایران بوده نه در آب‌های بین‌المللی، می‌نویسد: «ناو آمریکایی وینسنس هنگامی که هواپیمای مسافربر ایرانی را در سوم ژولای 1988 سرنگون ساخت، در داخل آب‌های سرزمینی ایران بوده و در همان روز در آب‌های ایران رفت‌ و آمد می‌کرده است.»

دیوید کارلسون فرمانده ناوشکن آمریکایی سایدز، که در زمان حمله ناو وینسنس به هواپیمای ایرباس در صحنه حضور داشته، در شماره سپتامبر 1989 مجله مؤسسه بررسی مسایل نیروی دریایی آمریکا گفت: «هواپیمای ایرانی بدون هیچ دلیل قابل قبولی سرنگون شد... وی گفت زمانی که تصمیم به شلیک به سمت ایرباس گرفته شد هواپیما در حال صعود بود نه در حال فرود... ناو وینسنس هرگز مورد تهاجم این هواپیما قرار نگرفت.»

کاملاً مشخص است که حمله‌ ناو آمریکایی به هواپیمای مسافربری ایران و قتل‌عام 290 مسافر آن، از روی عمد و با طرح و نقشه قبلی انجام پذیرفته است، چرا که ارتکاب جنایتی از این نوع، در تاریخ آمریکا و به‌ویژه در ارتباط با ملت مظلوم ایران بی‌سابقه و یا کم‌سابقه نبوده است که بتوان آن را استثنایی در کنار یک قانون و یا بروز اشتباه در یک روال منطقی و یا معمولی تلقی کرد، بلکه قاعده اصلی و روال طبیعی در رفتار سیاسی جنایتکارانه دولت آمریکا، در قبال انقلاب اسلامی بوده است. این هشداری بود که کاخ سفید می‌خواست از طریق آن اعلام کند که چنانچه ایران به آتش بس تحمیلی تن ندهد و دست از حملات خود علیه رژیم صدام برندارد، آمریکا از هیچ‌گونه جنایتی فروگذار نخواهد کرد.

تصاویر مرتبط در ادامه مطلب


  • ۹۴/۰۲/۳۱
  • همدل و همزبان

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">